sâmbătă, 17 august 2013

Ocolul pământului în 80 de zile - Jules Verne

Minunată carte, într-adevăr! Sunt atât de multe de spus... Sincer, nici n-aș fi observat că autorul ei e marele Verne care mă cam sperie când e să încep o carte... Până intră dumnealui în acțiune, eu închid cartea! Dar deoarece sunt nevoită să-i citesc cărțile, trec și peste acest "chin", destul de scurt, dealtfel. În orice caz, ca în 20.000 de leghe sub mări, se remarcă devotamentul unora față de alții. Principalele personaje sunt: un nobil gentilom (care niciodată nu își părăsea calmul și nepăsarea, un englez ce nu sosea niciodată nici mai devreme, nici mai târziu acolo unde trebuia să se ducă, niciodată nu făcea mai mulți pași decât trebuia, era totuși milos și tare corect, mărinimos, mereu înlăturând obstacole și luptându-se cu nenorocul), servitorul său, Passepartout , un agent de poliție (Fix) și doamna Auda (viitoarea soție a domnului Fogg, englezul).
   Acest ocol al pământului se face în baza unui pariu destul de îndrăzneț. Mister Fogg pune la bătaie 20.000 £, susținând faptul că va reuși să înconjoare pământul în doar 80 de zile. Spune că la ora 20:45, pe 21 dec., în acel moment fiind aceeași oră, dar data cu totul alta: 2 octombrie. Și așa pornește la drum. Dar e suspectat de agentul de poliție ca hoțul unor sume mari de la bancă.
   Pe drum au dat de Auda și aceasta s-a îndrăgostit de mister Fogg și invers. Nu-și mărturisesc până în clipa în care Fogg îi spune că trebuie să îi caute un loc unde să se instaleze, căci singura rudă care ar fi apărat-o de brahmani, din ale căror gheare abia o scăpase Passepartout,  nu mai era de găsit. Atunci, fata îi propune englezului să o ia în căsătorie.
   Într-un final, Fogg câștigă pariul, dar, ce e mai important, își găsește fericirea. Crezuse, la un moment dat că întârziase cu cinci minute (fapt ce l-a determinat să se creadă ruinat și să-i spună de situația asta Audei), dar venise înainte chiar cu 24 de ore (mersese spre răsărit). Așa că, ajunsese chiar la 08:45:00-21.12.1872.
   Sunt multe de zis, am încercat să spun doar esențialul. Dar, în sfârșit, cartea e mai interesantă decât "referatul" meu, vă asigur!:)

4 comentarii:

  1. eu, ca sa scap mai repede, as fi vazut filmul, chiar daca nu se compara cu citirea unei carti :))
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Dacă nu aș fi citit cartea, nu i-aș putea da doamnei răspunsuri corecte... Și voi primi un 4 de toată frumusețea!:))
      Te pup, Erys!

      Ștergere
  2. uaaaau..vacanta de vara si lectura suplimentara! :) faci fise? :)

    RăspundețiȘtergere

Mă bucur că-mi scrieți și vă voi face o vizită cât mai curând!