duminică, 5 august 2012

Alexandre Dumas (fiul)

       Pe 27 iulie 1824 se naște la Paris Alexandre Dumas fiul. Părinții săi, romancierulAlexandre Dumas și modesta croitoreasă Chaterine-Laure Labay(1793-1868), îl declară "copil din flori", cu mamă și cu tatăl necunoscuți. Este crescut de mama sa până la vârsta de 7 ani.
1831 Pe 17 martie, Alexandre Dumas își recunoaște oficial fiul. O săptămână mai târziu, îl recunoaște oficial si mama. După o luptă aprigă între părinți, fiul este luat în îngrijire de tată.
1833 intra la internat;
1844 O întâlnește pe Marie Duplessis, care îi devine amantă și care îl va inspira în crearea personajului Marguerite Gautier, eroina romanului "Dama cu camelii".
1845 Este publicat primul său roman "Les aventures de quatre femmes et d'un perroquet", apoi urmeaza culegerea de versuri "Pechés de jeunesse"
1848 Este publicat romanul "La Dame aux camélias", iar autorul devine celebru.
1852 Adaptează "Dama cu camelii" pentru teatru, care va obtine un succes enorm, unul din cele mai importante din secolul al XIX-lea.
1864 Se căsătorește cu Nadjeschda Narîșkin (născută Nadjeschda von Knorring), văduva principelui Aleksandr Narîșkin.
1867 Scrie "Les idées de Madame Aubray". Piesa are un mare succes. Autorul își botează fiica după personajul Jeannine.
1875 Pe 11 februerie, Alexandre Dumas fiul este ales membru al Academiei Franceze.
1895 După moartea primei sale soții, se căsătorește cu Henriette Régnier de La Brière.
Alexandre Dumas fiul moare pe 28 noiembrie la Marly-le-Roi și este înmormântat în cimitirul Montmartre din Paris (A scris DAMA CU CAMELII şi CONTESA FANTOMA- pe care le-am citit).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă bucur că-mi scrieți și vă voi face o vizită cât mai curând!